Vrijwilligersbijeenkomst Vughterstede

Vrijwilligersbijeenkomst Vughterstede

Op maandag 5 juni vond de eerste vrijwilligersbijeenkomst van 2023 plaats in het restaurant van Theresia. Ruim honderd vrijwilligers waren aanwezig. Marli van den Ende heette iedereen welkom. Ze blikte terug op de vrijwilligersbijeenkomst van vorig vorig jaar, waarbij veel input bij de vrijwilligers werd opgehaald. Marjon van den Meerendonk (psycholoog) en Peter Haenen (GGZ-verpleegkundige) gaven uitleg over signaalgedrag.

Doelgroep verandert Vrijwilligers merken geregeld op dat de doelgroep verandert. Er komen steeds meer mensen met dementie en steeds meer mensen met ‘onbegrepen gedrag’ ofwel probleemgedrag. Iedere vorm van gedrag geeft een signaal af; daarmee wil je iets zeggen. We noemen het daarom signaalgedrag.

Hoe ga je als vrijwilliger om met signaalgedrag?
Mensen met dementie hebben vaak een beperkt inzicht in hun eigen gedrag. Vaak zijn ze dan niet bij machte om dit gedrag bij te sturen. Hoe kun je als vrijwillige medewerker omgaan met deze signalen? Door middel van rode en blauwe kaartjes werden stellingen voorgelegd waar alle vrijwilligers op interactieve wijze op konden reageren. Er was ruimte voor vragen en ervaringen en er werden diverse situaties geschetst. We herkennen steeds meer mensen met dwaalgedrag, terugtrekgedrag, pestgedrag en ook verdriet en eenzaamheid. Door de komst van de leefcirkels op locatie Theresia is dat ook meer zichtbaar geworden, omdat bewoners nu vaker in algemene ruimtes komen.

Persoonlijke benaderingsplannen Vrijwilligers spelen een belangrijke rol binnen Vughterstede. Wanneer je als vrijwilliger tegen situaties aanloopt, geef dit dan altijd door aan de coördinator vrijwilligers. Op deze manier kan het opgepakt worden door de afdeling. Voor bewoners in de zorg zijn persoonlijke benaderingsplannen opgesteld. Vrijwilligers hebben ten aanzien van deze plannen geen rol of taak, maar het is fijn als belangrijke informatie ook aan vrijwilligers gecommuniceerd wordt. Belangrijkste ‘taak’ voor vrijwilligers is nog altijd om bij te dragen aan de geluksmomenten, mét en voor bewoners.

Diner voor de vrijwilligers
Na de presentatie werd er ook voor de innerlijke mens gezorgd. De keukenbrigade verzorgde een heerlijk diner: Chinese tomatensoep en aansluitend kip teriyaki met Japanse rijst en salade. Na het dankwoord genoot iedereen nog na van een lekkere kop koffie met bonbons.

Het was een gezellig samenzijn en een informatieve en interactieve bijeenkomst!

Video met Anneke van der Plaats, sociaal geriater, gepresenteerd tijdens de presentatie: https://youtu.be/KHbC4Im5nRM

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kunt u terecht bij onze coördinatoren vrijwilligers:
Woonzorgcentrum Theresia: Marie-Louise Oerlemans. E-mail: m.oerlemans@vughterstede.nl. Telefoon: 06 501 72 614
Huize Elisabeth: Sylvia Brouwers. E-mail: s.brouwers@vughterstede.nl. Telefoon: 06 501 72 596
Tafeltje-Dekje: Annemieke Verhoeven. E-mail: tafeltjedekje@vughterstede.nl. TelefoonL 06 408 13 573
Ondersteuning mantelzorg: Marianne van Boxtel. E-mail: m.vanboxtel@vughterstede.nl. Telefoon: 06 400 88 024
#vughterstede #hartvoorgoedleven #vught #gastvrijheid #vrijwilligerswerk

Volg ons ook op onze socials!