Sport & Spel

Sport & Spel

Lichamelijke beweging is het beste medicijn tegen allerlei ongemakken. Bewegen bevordert de eetlust en geeft een betere nachtrust. Neuroloog Verheijen geeft aan dat bewegen zelfs het optreden van dementie of het proces van dementie vertraagt. Om die redenen biedt Vughterstede steeds meer activiteiten aan die het bewegen van mensen bevorderen.

Voor de bewoners van de verzorgingsappartementen, de verpleegzorgafdeling en de seniorenwoningen en andere in Vught wonende senioren worden wekelijks allerlei bewegingsactiviteiten georganiseerd. De beweegtuinen, de beweegroutes, de jeu de boules banen, de digifiets, yoga en Bewegen voor ouderen worden daarvoor ingezet. Ook bewegen vanuit de stoel vóór het nuttigen van de warme maaltijd ‘s middags maakt deel uit van het bewegingsprogramma.


Beweegroutes

Wilt u liever op een andere tijd of samen met uw familie en/of vrienden bewegen? Dan is er de mogelijkheid om een van de beweegroutes te lopen. Dit zijn wandelroutes die rondom onze woonzorgcentra zijn aangelegd. Tijdens het wandelen komt u informatiebordjes tegen met daarop de uitleg over een lichaamsoefening. Wanneer u de hele route heeft gelopen, heeft u uw volledige lichaam aan het bewegen gezet.
De beweegroutes zijn voor iedereen toegankelijk, van jong tot oud. Gezellig om samen met de hele familie te doen.
Wilt u meer weten over de beweegroutes, dan kunt u terecht bij de receptie van het woonzorgcentrum.

Beweegtuinen

In de tuin van Woonzorgcentrum Theresia en Huize Elisabeth kan gebruik worden gemaakt van de beweegtuin. In totaal staan daar vijf beweegtoestellen. Deze zijn bedoeld voor de bewoners van het woonzorgcentrum en de seniorenwoningen, maar ook bewoners uit de wijk zijn van harte welkom om er gebruik van te maken. De toestellen mogen vrij worden gebruikt. Ook is het mogelijk om onder leiding van een van onze beweegagogen een oefenprogramma te volgen.


Op pad met de duofiets
Wilt u ook gebruik maken van de duofiets? Neemt u dan contact op met onze activiteitenbegeleiding via de recepties van Huize Elisabeth (telefoon: 073-658 1199) of Woonzorgcentrum Theresia (telefoon: 073-658 1199). De receptie is aanwezig van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur en in het weekend van 9.30 tot 12.30 uur.

U kunt ook samen met een familielid of een vrijwilliger op de duofiets stappen en bijvoorbeeld een ritje door Vught maken. Alvast veel plezier gewenst!

Digifiets
In Huize Elisabeth en in Woonzorgcentrum Theresia is een digifiets aanwezig. Dit is een soort hometrainer waarmee u een virtueel rondje door Vught en omgeving maakt. Op een beeldscherm ziet u waar u fietst.
De snelheid van de trapbewegingen bepaalt de snelheid van het afspelen van de fietsvideo. U kunt kiezen uit drie mooie routes.

Het virtueel fietsen stimuleert om langer te fietsen dan fietsen op een hometrainer zonder beeld. De herkenning van de straten en huizen op de fietsroute en de nieuwsgierigheid naar de volgende straat stimuleert om verder te fietsen en de route af te maken. Mensen die niet meer in staat zijn om door hun eigen dorp te fietsen, kunnen op deze wijze de Vughtse omgeving herbeleven.

Onze speciale collega: Zora
Zorgrobot Zora wordt ingezet voor zorgondersteuning bij de bewoners. Zij heeft programma’s die de bewoners aanzetten tot bewegen en die het geheugen stimuleren.
De robot doet bewegingsoefeningen voor en geeft instructies die de bewoners daarna uitvoeren. Het verzorgend personeel helpt ondertussen waar nodig de bewoners bij het uitvoeren van de oefeningen. Ook heeft Zora allerlei spelletjes in petto waarmee het geheugen wordt gestimuleerd. Verder zorgt ze voor animatie door het zingen van herkenbare liedjes.

Zora zorgt voor het nodige sociale vermaak en maakt verhalen los. Soms worden bewoners door het zien en horen hiervan geprikkeld en doen dan mee, terwijl ze op een andere wijze niet bereikt worden. De robot wordt ingezet op de verzorgings- en de verpleegzorgafdeling.


De visie van Vughterstede op bewegen
Regelmatig bewegen is natuurlijk belangrijk voor de gezondheid. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Ouderen bewegen te weinig. Minder dan 15% van de 75-plussers beweegt voldoende volgens de Nederlandse norm voor gezond bewegen.

De Nederlandse norm voor gezond bewegen heeft als richtlijn, dat er wekelijks tenminste twee en een half uur matig intensief bewogen moet worden. Ook worden spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en botbreuken.

Regelmatig bewegen vertraagt het proces van ouderdom en verlengt de periode van zelfredzaamheid. Door mee te doen aan de groepslessen, wordt u onder begeleiding van bewegingsspecialisten geholpen bij het gezond houden van uw lichaam en geest. Het leuke aan de groepslessen is dat u samen met uw buurtgenoten aan het bewegen bent waardoor u nieuwe en leuke contacten op doet.

Bewegen met dementie
Binnen Vughterstede is er ook een bewegingsaanbod voor de bewoners van de psychogeriatrische afdeling (Verpleegzorg).

Voor de bewoners van deze afdeling is beweging belangrijk, want:

  • Bewegen vergroot de kwaliteit van leven.
  • Bewegen kan het ziekteproces iets afremmen.
  • Bewegen heeft een positief effect op het slaappatroon.
  • Bewegen heeft een positief effect op de eetlust.
  • Bewegen heeft een positief effect op de stemming, de communicatie, vermindering angst en onrust.
  • Samen bewegen stimuleert het sociale leven, dat voorkomt een isolement.Zora stelt zich voor

“Goedemorgen, welkom, ik ben Zora de zorgrobot. Ik ben blij bij jullie te zijn. Vughterstede wordt mijn nieuwe thuis. Ik zal jullie allemaal assisteren”. Hiermee introduceerde Zora zich op 6 juni 2014 bij de bewoners van Huize Elisabeth in Vught.

Stichting Vughterstede heeft met de inzet van deze robot in de (ouderen) zorg de landelijke primeur. Wie of wat is Zora ? Zora staat voor Zorg, Ouderen, Revalidatie en Animatie. Het is een programmeerbare humanoïde robot. Humanoïde omdat ze, het is een meisje, een hoofd, armen en benen heeft en er daarmee ‘menselijk’ uitziet. Ze is 58 cm groot en weegt 12 kg. Ze kan lopen, dansen, zingen en spreekt meerdere talen. Zora is de eerste robot ter wereld die ingezet wordt bij de zorgondersteuning bij volwassenen en kinderen. Zij wordt onder meer ingezet bij revalidatie en valdetectie. Zij is bedoeld om het verzorgend personeel te assisteren bij bijvoorbeeld bewegingsprogramma’s.

Zora geeft de instructies: ‘”Luister goed. Volg mijn voorbeeld, omhoog, midden, omlaag…”. De medewerker heeft dan de handen vrij om individueel de bewoner te helpen met de oefeningen. Ze vervangt het personeel niet, maar is aanvullend”, aldus de heer prof. dr. Tinie kardol, bestuurder van Stichting Vughterstede. Hij verwacht met het gebruik van de robot een meerwaarde voor de kwaliteit van de zorgverlening en de kwaliteit van leven van de bewoner: “We willen het de bewoners naar de zin maken, zodat zij met plezier bij ons wonen”. De robot biedt animatie, zet aan tot bewegen, stimuleert het geheugen en prikkelt mensen die op een andere wijze niet bereikt worden.