GeheugenCafé

Op woensdag 10 april 2024 bij WZC Theresia, Molenrijnselaan 48, Vught.
Inloop met koffie/thee vanaf 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur.

Thema: ‘Alzheimer Fluisteren’
Gastspreker: Anne-Marth Hogewoning
                                 
Fotograaf Cigdem Yüksel en dramaturg Anne-Marth Hogewoning ontwikkelden in de regie van Adelheid Roosen een methodiek waarmee zij (mantel)zorgers uitdagen hun verlegenheid te doorbreken en werkelijk contact maken met hun moeder, man, oma of vriend met dementie.
In plaats van vast te houden aan het oude, bewegen zij mee met wie hun dierbare aan het worden is. Dat is wat wij AlzheimerFluisteren noemen.

Adelheid:
“Toen mijn moeder Alzheimer kreeg, ontdekte ik aan den lijve wat dit betekent. Zoals Alice in Wonderland een wit konijn achterna ging en in een gat in de grond viel, zo suisde ik achter Mam aan naar een andere werkelijkheid. Daar ontdekte ik door haar de schoonheid van een afbrokkelende taal. Door haar nooit te corrigeren en niet te proberen alles bij het oude te houden maar met haar mee te bewegen, viel ik door mijn eigen verlegenheid heen en kwam terecht in een pratend theeservies. Daar leerde Mam mij, net als vroeger, weer te converseren met een theepot.”

Projectleider Anne-Marth Hogewoning:
Dat meebewegen vinden we moeilijk, omdat het een confrontatie is met onze eigen verlegenheid. Mensen met dementie nodigen je uit tot een spontane manier van reageren. Bij ons roept dat ongemak op, zeker als we in de openbare ruimte zijn, waarin iedereen zich gedraagt zoals het hoort. Die verlegenheid proberen wij met het AlzheimerFluisteren te doorbreken.”

Fotograaf Cigdem Yuksel:
“Het moment, waarop de fluisteraar meebeweegt, zich overgeeft en de huiver overwint, vang ik met mijn camera”.                                                                     

AlzheimerFluisteraar Gerard:
Ik wist niet wat ik ermee aan moest. En dat is wat er veranderde, toen ik voor Cigdem’s camera bij mama in bed kroop. Ik hield haar vast en zag ineens dat het mijn eigen schaamte was die tussen ons was gaan staan. Na de foto-opname ben ik het echt anders gaan zien.”

De toegang is gratis.

Aanmelding voor deze avond is verplicht.

Scan de QR code of klik op de link aanmelden

U komt dan op de website van Huis73, vult daar de benodigde gegevens in en u ontvangt uw ticket in uw mailbox.
Als dit te ingewikkeld is, stuur dan een mail naar: geheugencafevught@gmail.com en u ontvangt een bevestiging.

Tijdens deze avond is ook de Geheugenbibliotheek vertegenwoordigd met informatiemateriaal en boeken over dementie.

Het Geheugencafé is één van de activiteiten van het Dementienetwerk Vught en wordt georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van Vughterstede, Huis73 Bibliotheek Vught, Ouderen Samen en ABZ.
Het Geheugencafé Vught wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Vught.

Vervoer
AutoMaatje
Schrijf u in als deelnemer van AutoMaatje om een rit te boeken. Bel uiterlijk 2 dagen van tevoren op maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 12:30 uur: 073 303 5860 of mail automaatjevught@gmail.com

#vughterstede #hartvoorgoedleven #gastvrijheid #vught #geheugencafé #dementie #geriatrie