Waakmanden

Waakmanden

Waken is een tijd van bewustwording en bezinning. Er komt een einde aan het leven van een bewoner. De uren die naasten aan een bed doorbrengen, kunnen lang zijn. Voor die uren zijn er binnen Vughterstede waakkoffers in gebruik.

De inhoud van deze koffers was echter gedateerd. Dankzij de inzet van Tom van Acht, ICT Vughterstede, en de sponsoring van verschillende bedrijven en stichtingen te weten: Netflex, BTC, Stichting Verdanda (quilts) en Van Bavel hebben wij, als werkgroep palliatieve zorg, nieuwe waakmanden met inhoud kunnen aanschaffen. Dankzij deze donaties kan de inhoud ook enige tijd aangevuld worden. Hiermee zijn wij erg blij!

In de waakmanden zitten materialen die men kan gebruiken om de naaste nabij te zijn. Om het contact te verdiepen, maar ook om af en toe een moment voor zichzelf te hebben. Met veel zorg is de mand samengesteld. We hebben geprobeerd om alle zintuigen aan te spreken. De inhoud van de mand is hierdoor zeer divers geworden. In de mand zitten onder andere boeken, een bluetoothspeaker, een warme quilt, pepermunt en een kaartspel. Ook aan meer praktische zaken is gedacht, zoals toiletartikelen en pen en papier. Misschien worden de naasten op ideeën gebracht en herinneren zij zich zaken zoals teksten, muziek of foto’s die speciaal waren voor de naaste, zodat ze die mee kunnen brengen.

Het gebruik van de waakmand kan zorgen voor een meer ontspannen sfeer rondom het sterfbed. Voor de cliënt is dit wenselijk, maar ook voor de naasten is het fijn om met een goed gevoel op deze intensieve periode terug te kunnen kijken.

Het is fijn wanneer de waakmanden worden aangeboden wanneer er wakende familie is. De waakmanden zijn sinds december 2020 op alle afdelingen in gebruik genomen.

Namens de werkgroep palliatieve zorg,

Marie-josé Brouwer,
verpleegkundige palliatieve zorg Vughterstede