Vughterstede gaat samen met de regio voor duurzaamheid

Vughterstede gaat samen met de regio voor duurzaamheid

Ouderenzorg in Noordoost-Brabant gaat samen voor duurzaam
Samenwerkingsverband VVT Noordoost-Brabant ondertekent Green Deal Duurzame Zorg 3.0

Op 19 december 2022 heeft Peggy van der Koelen, samen met 11 andere bestuurders van het samenwerkingsverband VVT Noordoost-Brabant, haar handtekening gezet onder een akkoord dat de zorg duurzamer en milieubewuster maakt. Het is uniek dat ouderenzorg organisaties zich op zo’n grote schaal in één regio samen inzetten voor verduurzaming.
Dankzij de krachtenbundeling kunnen ze de regio binnen een paar jaar groener en duurzamer maken.

De belofte
Met de ondertekening committeren alle samenwerkende organisaties zich aan de 5 doelen van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. En vanaf 1 januari 2023 wordt er vol ingezet op het halen van die doelen. Een groene start van het nieuwe jaar dus. De organisaties werken daarbij intensief samen: vanuit het samenwerkingsverband worden de individuele organisaties ondersteund om binnen enkele maanden tot een concreet actieplan te komen. Daarnaast vormt een groep van betrokken medewerkers samen een regionaal expertiseteam. Zo kunnen de organisaties versneld kennis en ervaring opbouwen en uitwisselen. En organisatie-overstijgende vraagstukken samen oplossen. Ook gaat het samenwerkingsverband een programma ontwikkelen om kennis en bewustzijn over duurzaamheid te bevorderen. Daarmee kunnen organisaties vervolgens zelf aan de slag. Daarbij worden zowel medewerkers als cliënten betrokken. Want duurzamer denken en doen, dat gaat iedereen aan.

Groen heeft de toekomst
Daarom wil VVT Noordoost-Brabant het roer omgooien. Minder CO2-uitstoot, minder energie verbruiken, minder medicijnresten in het afvalwater, milieuvriendelijkere schoonmaakmiddelen en de afvalberg drastisch verkleinen. Juist daarom verbinden de samenwerkende organisaties zich aan de nieuwe Green Deal. Want dat is niet alleen goed voor omgeving en milieu, maar ook voor cliënten en medewerkers. Immers, het is prettiger leven, wonen en werken in een regio en organisatie die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan.

Samen kunnen we meer
Het samenwerkingsverband VVT Noordoost-Brabant bestaat uit 12 zorgorganisaties: Van Neynsel – Sint Anna Boxmeer – Annenborch – Sint Jozefoord – Brabantzorg – ’t Heem – Zorggroep Elde Maasduinen – Laverhof – Vivent – Vughterstede – Pantein en Santé Partners. De afkorting VVT staat voor Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (wijkverpleging). De 12 organisaties bestrijken met dit samenwerkingsverband de hele regio Noordoost-Brabant.

De uitdagingen in de zorg zijn groot en gaan verder dan alleen duurzaamheid. De vergrijzing en krappe arbeidsmarkt vormen grote uitdagingen. Daarom werken deze 12 zorgorganisaties samen. Want samen hebben de organisaties meer kracht en kennis om dit aan te gaan. Om ook in de toekomst goede zorg te blijven leveren.

Op de smoothie foto staan van links naar rechts: bestuurders van het samenwerkingsverband ondertekenen de Green Deal. Op de foto staan, boven: Ype van Strien (VWS), John Moolenschot (Laverhof), Marjolein Verstraeten (St. Jozefoord), Pieter Hermsen (Vivent), Jacqueline Joppe (ZGEM), Noor Verdijk (Programmamanager), Elvira Gros (Brabantzorg), Janneke Pander (Annenborch), Peter van der Pols (Pantein). Onder: Jef Mol (Santé Partners), Marcel van Woensel (Van Neynsel), Ineke Wever (St. Sint Anna). Niet op de foto, maar wel ondertekend hebben Peggy van der Koelen (Vughterstede) en Wim Bruinenberg (a.i. ’t Heem).

#duurzaamheid #Greendeal
#vughterstede #vught #hartvoorgoedezorg