‘Brabantse dialecten’

‘Brabantse dialecten’

WETENSTIJD 29 januari 2020 Woonzorgcentrum Theresia

Lezing door Jos Swanenberg

Woensdag 29 januari aanstaande kunt u deelnemen aan de lezing ‘Brabantse dialecten’ door Jos Swanenberg. De lezing vindt plaats in Woonzorgcentrum Theresia van 19.00 tot circa 21.00 uur. Vooraf, om 17.30 uur, kunt u deelnemen aan de warme maaltijd.

Wat zijn eigenlijk de verschillen en overeenkomsten tussen een taal en een dialect? En wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de dialecten in Noord-Brabant?

Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal hetzelfde; in Vught en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer.

Welke kenmerken maken dialecten verschillend en waar komen die verschillen eigenlijk vandaan?

Al meer dan honderd jaar constateren onderzoekers dat onze dialecten met uitsterven worden bedreigd.

Al die tijd al waarschuwt men voor dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia. In hoeverre is dialect in gevaar?

Maaltijd
De maaltijd bestaat uit gebonden uiensoep, Tagliatelle verdi met Italiaanse champignon-hamsaus en rauwkostsalade.

Kosten
De lezing inclusief een kopje koffie/thee kost € 3,50; de lezing en maaltijd kosten samen € 7,50 inclusief een kopje koffie/thee. Alleen een maaltijd kost € 5,00.

Tijden
Start diner: 17.30 uur
Start lezing: 19.00 uur ( tot circa 21.00 uur)

Aanmelden
Aanmelden en betalen tot uiterlijk 27 januari via ABZ, in DePetrus, Heuvel 2, Vught. T. 073-657 2000 of via info@abzvught.nl.

Vervoer
Geen vervoer? De Seniorenbus rijdt voor Wetenstijd. De prijs voor leden is € 0,62 en voor niet-leden € 1,25 per rit. Bel voor meer informatie de Seniorenbus: T. 073 – 711 31 91.

Iedereen is van harte welkom!