Verhaal lefgozer Sam Damen

Werken & leren bij Vughterstede

Sam… over haar werk-leertraject als lefgozer bij Vughterstede


Ik heb iets met oudere mensen
Mijn naam is Sam Damen en ik ben 22 jaar oud. Van kleins af aan heb ik al iets met oudere mensen. Ik word ontzettend blij van hoe zij aan het genieten zijn. Ik heb alleen nooit de link gelegd om een opleiding in de ouderenzorg te gaan doen. Ik was er best een beetje “vies van”. Andermans ontlasting en braaksel schrok me een beetje af.

Lefgozer’ op mijn pad
Toen Lefgozer op mijn pad kwam, dacht ik: nu ga ik er gewoon voor. Er zijn zoveel mooie kanten aan het vak en aan de minder mooie kanten kan ik wel wennen. Ik heb een selectieprocedure doorlopen. Dat was niet heel makkelijk; ze gaan echt met je kijken of deze stap echt bij je past en het op het juiste moment komt. Dat is fijn. Je moet hier alleen aan beginnen als je er echt klaar voor bent.

Traject van 1,5 jaar
Sinds 1 maart 2022 werk ik bij Vughterstede. Hier volg ik het Lefgozer-traject voor verzorgende IG. Dit is een opleiding die normaal gesproken drie jaar duurt, maar dit traject volg je in 1,5 jaar. Best pittig, maar wel een leuke uitdaging.

Het is echt dankbaar werk
Het bevalt me goed. Het team waar ik mee werk is superleuk. We doen het het echt samen. Het werk zelf is ook ontzettend leuk. De waardering die je van de bewoners krijgt en de lach die je op hun gezichten ziet, maakt mij heel blij. Het is echt dankbaar werk. Je ziet heel veel en je maakt van alles mee. Het is een leuke uitdaging om daarmee aan de slag te gaan.

1 dag per week naar school
Naast het werken ga ik natuurlijk ook naar school. Dit is één dag in de week. De lessen bestaan uit theorie en praktijk. Dit is een leuke afwisseling en de lesstof zelf is erg interessant. De combinatie van werken en leren vind ik fijn vanwege de afwisseling. Alles wat je op school leert, kan je toeppassen in de praktijk. Zo  test je je kennis die je geleerd hebt en weet je meteen waar je nog aandacht aan mag besteden.

Ik raad het iedereen aan
Ik ben blij dat ik deze stap heb genomen en kijk uit naar alles wat ik nog ga leren en meemaken. Ik raad het iedereen aan. Meld jezelf gewoon aan en ga ervoor. Het is maar 1,5 jaar en dan heb je werk dat je echt leuk vindt.

Ga dit traject ook volgen bij Vughterstede! Een superleuke organisatie met een warm hart!