Verhaal Sandra van Doorn

Sandra… over haar werk bij Vughterstede


Ik ben Sandra van Doorn en werk als thuismaatje bij Samen Thuis Vughterstede. Dat doe ik sinds december 2021.

Ik vind het heel fijn om mensen te kunnen helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Door samen boodschappen te doen, te koken en te eten. Door samen een wandeling in de frisse lucht te maken, samen te werken in de tuin of een spelletje te doen of creatief bezig te zijn. Dat geeft me enorm veel voldoening. 

Vughterstede heeft vier kernwaarden. Mij spreekt hiervan ‘We hebben oog voor elkaar’ aan. Voor en met de cliënt en mantelzorgers kijken naar wat passend en helpend is om de cliënt op een fijne manier zelfstandig langer thuis te kunnen laten wonen. Dit betekent voor mij: ervoor zorgen dat de cliënt zich fijn blijft voelen in zijn/haar eigen huis. Door samen per keer te bekijken wat de cliënt zelf nog kan, wat hij/zij leuk en fijn vindt om samen te doen en dit dan te doen. De glimlach van de cliënt is dan zoveel waard. 

Mij is bijgebleven dat ik samen, na gezondheidsproblemen van de cliënt waardoor haar dagelijkse wandeling was komen te vervallen, weer naar de supermarkt met haar kon lopen. We bouwden de drie keer in de week dat ik er kom, samen steeds een beetje verder op. Een stapje vooruit twee terug, totdat we uiteindelijk haar doel bereikten: zelf af en toe boodschapjes halen bij de Lidl (drie km lopen en mevrouw is 89 jaar) weer hadden bereikt. Ik was supertrots en mevrouw superblij.  

Het leven is een feest en je moet zelf de slingers ophangen. En behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. M’n cliënten zijn allen rond de 89 jaar oud en van een generatie die weet hoe je het leven leuk kunt houden in barre tijden. De verhalen die ze vertellen over vriendschappen, hinkelen, verstoppertje spelen in en net na de oorlog geven een diep respect voor ze. Ze te kunnen helpen om het ook nu leuk te kunnen hebben, daar gaat m’n hart naar uit. Dat verdienen ze gewoon.