Dagbesteding De Lindetuin

Dagbesteding De Lindetuin

Dagbesteding De Lindetuin

Steeds meer ouderen blijven langer in hun eigen woning wonen en willen ook zo lang mogelijk zelfstandig zijn. Dankzij allerlei voorzieningen, zoals Tafeltje-Dekje, thuiszorg en sociale alarmering is dat vaak mogelijk. Een andere voorziening die hieraan bijdraagt is dagbesteding ‘De Lindetuin’ in Huize Elisabeth. Dagbesteding is een dagopvang voor zelfstandig wonende ouderen. Het kan een oplossing zijn wanneer de lichamelijke en/of geestelijke vitaliteit achteruit gaat of de zorg door de mantelzorg niet voldoende meer is. Dagbesteding ‘De Lindetuin’ in Huize Elisabeth biedt in groepsverband ondersteuning en/of begeleiding bij het invullen en structureren van de dag, bij het zichzelf verzorgen en/of het onderhouden van contacten met anderen.


Dagprogramma

Dit gebeurt door middel van een dagprogramma in een ontspannen sfeer en met activiteiten die zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen en behoeften van de deelnemende oudere. Zowel het behoud van de zelfstandigheid als het behoud van de zelfredzaamheid worden gestimuleerd. Het samen zijn en het doen van activiteiten bevordert het sociale contact.

De activiteiten worden aangeboden in de huiskamer van de dagbesteding, zowel in groepsverband als individueel. U kunt hierbij denken aan activiteiten op het gebied van spel, cultuur, educatie en bewegen, zoals gezelschapsspelen, geheugentraining, samen koffie drinken, de krant lezen, actualiteiten bespreken en reminiscentie. Ook kan meegedaan worden aan de activiteiten die in het restaurant worden georganiseerd, waaraan ook de bewoners van de zorgappartementen en de aanleunwoningen deelnemen. Denk daarbij aan de bingo, optredens van muzikanten en een filmmiddag.

Bewegen

Uit onderzoek blijkt, dat bewegen (en goede voeding) voor ouderen erg belangrijk is. Bewegen heeft onder meer een positief effect op het geheugen, het welzijn en het in conditie houden of versterken van de spierkracht en daarmee het zo actief mogelijk blijven. Vughterstede vindt het daarom belangrijk om haar cliënten diverse bewegingsmogelijkheden aan te bieden. Zo kan wekelijks, onder begeleiding van een fysiotherapeut, worden meegedaan aan de gym. Daarnaast is elke vrijdagmiddag vóór aanvang van de warme maaltijd in het restaurant, onder begeleiding van een sportcoach, ‘Bewegen aan tafel’. Gedurende 15 minuten worden vanuit de stoel allerlei bewegingsoefeningen gedaan. Ook zorgrobot Zora, de di-fiets, de duo-fiets, de jeu-de-boulesbaan, diverse spelmaterialen en een wandeling door de tuin dragen bij aan de bewegingsmogelijkheden.
Iedereen is vrij om een eigen activiteit te kiezen en al dan niet deel te nemen aan een gezamenlijke activiteit.


Huiskamer
De deelnemers verblijven in een gezellige huiskamer. Hier worden zij elke ochtend ontvangen door enthousiaste begeleiders. Er wordt begonnen met een lekker kopje koffie/thee met iets lekkers.

Er kan worden deelgenomen aan allerlei activiteiten in groepsverband of individueel, bijvoorbeeld een gezellig potje scrabbelen of creatief bezig zijn zoals bloemschikken, handwerken en uiterlijke verzorging. Ook kan men zich terugtrekken en in comfortabele stoelen uitrusten, iets lezen of een praatje maken.

Restaurant
‘s Middags wordt genoten van een warme maaltijd in het aangrenzende sfeervolle restaurant ‘t Engeltje waar de maaltijd aan tafel wordt geserveerd. Uiteraard is de begeleiding van de dagbesteding dan ook aanwezig.
Door het invullen van de wekelijkse keuzemenulijst eet iedereen naar eigen wens en behoefte. De maaltijden worden dagelijks vers bereid in de keuken van Huize Elisabeth.

Centrum
Huize Elisabeth ligt op loopafstand van het winkelcentrum. Een wandeling naar het centrum en daar even wat drinken of een boodschap halen, is een leuk uitstapje.

Tuin en terras
Via het restaurant komt men terecht in de prachtig aangelegde tuin. Een groot grasveld met appelbomen, klimrozen, een pluktuin en bloembakken zorgen voor veel kleur en sfeer. Er is een volière en een jeu-de-boulesbaan. Bij mooi weer is het aangenaam toeven op het terras.

Wanneer
De activiteiten van Dagbesteding De Lindetuin vinden plaats op maandag tot en met vrijdag van 9.45 uur tot 15.45 uur in Huize Elisabeth.

Begeleiding
De ouderen worden bij de activiteiten begeleid en ondersteund door professionele medewerkers. Zij worden daarbij ondersteund door vrijwilligers.

Indicatie en eigen bijdrage
Om deel te kunnen nemen aan de dagbesteding is een indicatie noodzakelijk. De begeleiding valt onder de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), die wordt uitgevoerd door de gemeente. Voor het aanvragen van een indicatie voor begeleiding, waar dagbesteding onder valt, kunt u in Vught terecht bij het gemeentelijke loket WegWijs. Zij bepaalt of u recht heeft op begeleiding. Ook kijkt zij samen met u of en voor welke vervoersvoorziening u in aanmerking komt. Het CAK berekent de hoogte van de eigen bijdrage en stuurt u de rekeningen.

Ook is het mogelijk om via de Wet Langdurige Zorg deel te nemen aan de dagbesteding. De aanvraag dient dan gedaan te worden via het CIZ. De eigen bijdrage kan dan anders zijn.

Voor meer informatie en het aanvragen van een indicatie:

Gemeentelijk Loket Wegwijs+
Secretaris van Rooijstraat 1, 5261 EP Vught
Telefoon: 073-658 0750
E-mailadres: wegwijs@vught.nl

Loket Wegwijs+ is geopend op maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur.

Voor meer informatie lees de brochure Dagbesteding De Lindetuin.

Meer informatie

Meer informatie is verkrijgbaar bij de begeleiders. Zijn zijn te bereiken via telefoonnummer (073) 658 33 84 of per e-mail: dagbesteding@vughterstede.nl
Vraag ook naar de mogelijkheid voor deelname zonder indicatie.

Een impressie van dagbesteding ‘De Lindetuin’

Voor ontmoeting, activiteiten en beweging kunt u bij ons terecht. In het fotoalbum vind u een kleine impressie van de activiteiten en bezoekers van ‘De Lindetuin’te Vught.

Klik op de afbeeldingen om het volledige album in te zien.

Het Samenzijn en het doen van activiteiten
bevordert het sociale contact