Tijdelijk verblijf & Respijtzorg

Tijdelijk verblijf & Respijtzorg

Tijdelijk verblijf & Respijtzorg

Tijdelijk verblijf is bedoeld voor ouderen die door het acuut ontbreken van mantelzorg en/of van voldoende thuiszorg, tijdelijk niet thuis kunnen verblijven. Heeft u bijvoorbeeld voorafgaand aan of na een ziekenhuisopname extra zorg nodig, heeft u door ziekte tijdelijk extra zorg nodig of is uw mantelzorger tijdelijk niet beschikbaar? En bent u aangewezen op 24-uurs toezicht met professionele zorg? Dan kan dit voor u een oplossing zijn.

Uitgangspunt is, dat u na de periode van herstel terugkeert naar uw eigen thuissituatie.


Inrichting appartement
Huize Elisabeth beschikt over drie verzorgingsappartementen, speciaal voor tijdelijk verblijf gedurende maximaal zes weken. Het appartement is ingericht met een woon-/slaapkamer, een keukentje en een doucheruimte.

Het woongedeelte is voorzien van fauteuil, salontafel, extra stoelen, een televisie en een eetkamertafel met stoelen. Het keukentje heeft een koelkast, koffiezetapparaat, bestek, serviesgoed en afdrooghanddoeken.

De slaapruimte is voorzien van een hoog-laagbed, een nachtkastje, een kledingkast met handdoeken, washandjes en linnengoed.

De doucheruimte is voorzien van een inloopdouche, wastafel en toilet.

In het appartement bevindt zich een alarmeringstoestel dat is verbonden aan de telefoon en een hals- of polszender. Hiermee kunt u de verzorging waarschuwen als u hulp nodig heeft.

Zorg en faciliteiten
Tijdens het verblijf zorgen verzorgenden en verpleegkundigen voor uw persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding en huishoudelijke zorg.

Voor uw maaltijden wordt gezorgd en u kunt deelnemen aan onze recreatieve activiteiten. Ook kunt u gebruikmaken van de facilitaire diensten, zoals de kapsalon, het winkeltje en het restaurant.

Vormen tijdelijk verblijf
Er zijn verschillende vormen van tijdelijk verblijf:

  • Respijtzorg ofwel logeerzorg, ter ontlasting van de mantelzorger.
  • Tijdelijke opname voor herstel na ziekenhuisopname of wanneer u vanwege uw gezondheid tijdelijk niet voor uzelf kunt zorgen in de thuissituatie.
  • Particuliere zorg of particulier logeren na ziekenhuisopname of gezondheidsproblemen in de thuissituatie.

De kosten
Tijdelijk verblijf kan op meerdere manieren worden gefinancierd: via een ZZP-indicatie; vanuit een WMO-beschikking van uw gemeente; met een indicatie van uw huisarts of het ziekenhuis; particulier of via een PG. Bij de eerste twee manieren is een inkomensafhankelijke eigen bijdrage van toepassing. In geval van een indicatie van uw huisarts of het ziekenhuis gaan de kosten af van het eigen risico.

Meer informatie

Voor meer informatie over de mogelijkheden, de aanvraag van een indicatie en eventuele vergoedingen en eigen bijdrage, kunt u contact opnemen met de Zorg- en Woonbemiddeling Vughterstede. Zij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Telefoonnummer: 073-658 1177
E-mailadres: zorgenwoonbemiddeling@vughterstede.nl

Lees voor meer informatie onze flyer: Tijdelijke ontlasting van de mantelzorger!