Stichting Vughterstede

Tijdelijke opname: om op krachten te komen

 

Tijdelijk verblijf is bedoeld voor ouderen die vanwege het acuut ontbreken van mantelzorg en/of van voldoende thuiszorg, tijdelijk niet thuis kunnen verblijven.
Er zijn tal van situaties denkbaar waarbij een tijdelijk verblijf een oplossing is.

Heeft u bijvoorbeeld voorafgaand aan of na een ziekenhuisopname extra zorg nodig of heeft u een ziekte en tijdelijk extra zorg nodig of is uw mantelzorger tijdelijk niet beschikbaar? En bent u aangewezen op 24-uurs toezicht met professionele zorg?.

Duur verblijf
Huize Elisabeth beschikt over drie verzorgingsappartementen, speciaal voor tijdelijk verblijf, voor de duur van maximaal zes weken. Na de periode van herstel keert u weer terug naar uw eigen woonsituatie.

Inrichting appartement
Het appartement is ingericht met een woon-/slaapkamer, een keukentje en een doucheruimte.

  • Het woongedeelte is voorzien van fauteuil, salontafel, extra stoelen en een eetkamertafel met stoelen.

  • De slaapruimte is voorzien van een hoog-laagbed, een nachtkastje, een kledingkast met handdoeken, washandjes en linnengoed.

  • De doucheruimte is voorzien van een inloopdouche, wastafel en toilet.

  • Het keukentje heeft een koelkast, koffiezetapparaat, bestek en serviesgoed en een doucheruimte met wastafel en toilet.


In het appartement bevindt zich een alarmeringstelefoon en een halsalarm. Met dit alarm kunt u de verzorging waarschuwen als u hulp nodig heeft.


Zorg en faciliteiten
Tijdens dit verblijf wordt door verzorgenden en verpleegkundigen zorg gedragen voor uw persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding en huishoudelijke zorg. Voor uw maaltijden wordt gezorgd en u kunt deelnemen aan onze recreatieve activiteiten. Ook kunt u gebruik maken van de facilitaire diensten, zoals de kapsalon, het winkeltje en het restaurant.


Vormen tijdelijk verblijf
Er zijn verschillende vormen van tijdelijk verblijf:

  •  Respijtzorg ofwel logeerzorg, ter ontlasting van de mantelzorger.

  •  Tijdelijke opname voor herstel na ziekenhuisopname of wanneer u vanwege uw gezondheid tijdelijk niet voor uzelf kunt zorgen in de thuissituatie.

  •  Particuliere zorg of particulier logeren na ziekenhuisopname of gezondheidsproblemen in de thuissituatie.


De kosten
Tijdelijk verblijf kan op meerdere manieren worden gefinancierd:

•    via een ZZP-indicatie;

•    vanuit een WMO-beschikking van uw gemeente;

•    met een indicatie van uw huisarts of het ziekenhuis;

•    particulier of via een PGB.

Bij de eerste twee manieren is een inkomensafhankelijke eigen bijdrage van toepassing. In geval van een indicatie van uw huisarts of het ziekenhuis gaan de kosten af van uw eigen risico.

Meer informatie
Voor meer informatie over de mogelijkheden, de aanvraag van een indicatie en eventuele vergoedingen en eigen bijdrage, kunt u contact opnemen met de Zorg- en Woonbemiddeling Vughterstede. Zij staan u graag te woord tijdens het telefonisch spreekuur op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.30 uur tot 11.30 uur.

Telefoonnummer: (073) 658 11 77.

E-mailen kan ook: zorgenwoonbemiddeling(@)vughterstede.nl    


Lees voor meer informatie onze brochure Tijdelijk verblijf, om op krachten te komen.