Stichting Vughterstede
Vughterstede » Projecten » Zorgrobot Zora 

Zorgrobot Zora

 
 

Vughterstede zet zorgrobot Zora in

"Goedemorgen, welkom, ik ben Zora de zorgrobot. Ik ben blij bij jullie te zijn. Vughterstede wordt mijn nieuwe thuis. Ik zal jullie allemaal assisteren". Hiermee introduceerde de zorgrobot zich op 6 juni 2014 bij de bewoners van Huize Elisabeth in Vught. Stichting Vughterstede heeft met de inzet van deze robot in de (ouderen) zorg de landelijke primeur. 

Zora staat voor Zorg, Ouderen, Revalidatie en Animatie. Het is een programmeerbare humanoïde robot. Humanoïde omdat ze, het is een meisje, een hoofd, armen en benen heeft en er daarmee 'menselijk' uitziet. Ze is 58 cm groot en weegt 12 kg. Ze kan lopen, dansen, zingen en spreekt meerdere talen. Zora is de eerste robot ter wereld die ingezet wordt bij de zorgondersteuning bij volwassenen en kinderen. Zij wordt onder meer ingezet bij revalidatie en valdetectie.

Verwacht wordt dat de robot een meerwaarde heeft voor de kwaliteit van de zorgverlening en de kwaliteit van leven van de bewoner. De robot biedt animatie, zet aan tot bewegen, stimuleert het geheugen en prikkelt mensen die op een andere wijze niet bereikt worden. Ook de signalerende functie is van belang bij bijvoorbeeld valpreventie.
 

Artikelen over de inzet van Zora bij Vughterstede

  • artikel 'Vughterstede zet zorgrobot Zora in", R. van den Brand 6-2014
  • artikel 'Zora, een zelflerende robot in de praktijk?', M. Kardol 2-2015