Stichting Vughterstede
05 October 2018

(W)etenstijd De Zwanenbroeders

Woensdag 31 oktober kunt u wederom deelnemen aan (W)etenstijd in Woonzorgcentrum Theresia. De avond start om 17.30 uur met een warme maaltijd en aansluitend, om 19.00 uur, vertelt de heer R. J. van de Mortel, burgemeester van Vught, het verhaal over de ‘Zwanenbroederschap’. De avond eindigt om circa 21.00 uur.

Het Zwanenbroedershuis in ’s-Hertogenbosch is markant, monumentaal en tijdloos. Misschien mag je dat ook zeggen van het ‘illustere’ gezelschap, dat al eeuwenlang achter de sierlijke maar robuuste gevel huist. Het huis en gezelschap worden vaak geassocieerd met raadselen en mysterie. Maar daar is niets geheimzinnigs aan.
Wel blijven de gelederen gesloten en treden de leden slechts bescheiden naar buiten. Overwegend als collectief. Want het gaat niet om de eenling, het individu. Het gaat om het hogere – vaak goede – doel en de som der delen, verenigd in één Broederschap.

De Illustere Lieve Vrouwe Broederschap stamt uit 1318. Opgericht ter ere van Maria. Maar in zijn 21ste eeuw-variant door verslaggever Theo Verbruggen omschreven als ‘een soort Rotaryclub. Iets chiquer, iets ouder.’ De verslaggever heeft het niet helemaal begrepen. Maar wat is de Zwanenbroederschap dan wel? En waarom is zoveel van wat de Broederschap betreft door nevelen en mysterie omgeven?

De Broederschap zelf haalt de schouders op. Er zijn geen geheimen en er wordt niets verhuld. Maar in onze hedendaagse samenleving met zijn glasharde openheid, transparantie en doorzichtigheid lijkt er nauwelijks nog ruimte voor bezinning, mysterie en mystiek. De Broederschap geeft die ruimte wel en verbindt oude en nieuwe waarden in een tijd van groeiend individualisme en toenemende vervreemding.

R.J. van de Mortel, burgemeester van Vught, neemt u in een bijzondere lezing graag mee langs zeven eeuwen Zwanenbroederschap.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 26 oktober via  ABZ  073-657 20 00 of info@abzvught.nl 

Kosten
De maaltijd kost €5,00. De lezing inclusief een kopje koffie/thee kost €3,50. Neemt u deel aan zowel de maaltijd als de lezing inclusief de koffie/thee dan kost dit € 7,50.

Seniorenbus
Geen vervoer? De Seniorenbus rijdt voor (W)etenstijd.De prijs voor leden is €0,50 en voor niet-leden €1,00 per rit. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Bel voor meer informatie de Seniorenbus: (073) 711 31 91