Stichting Vughterstede
22 November 2018

(W)etenstijd 28 november 2018 Woonzorgcentrum Theresia

Extreem Weerbeelden vroeger en nu
Opmerkelijke weergebeurtenissen in beeld en geluid

De klimaatverandering en het broeikaseffect worden als de belangrijkste oorzaken gezien van de extreme weersverschijnselen van de laatste tijd.
Jacob Kuiper, sinds 1991 hoofdmeteoroloog bij het KNMI, vertelt op woensdag 28 november aanstaande in Woonzorgcentrum Theresia, over de geschiedenis van het weer in Nederland met speciale aandacht voor de extreme weerbeelden in Brabant.


Het lijkt tegenwoordig wel of de natuur steeds vaker van slag is, stormen, sneeuwval, hitte, droogte en overstromingen, keer op keer wordt het dagelijkse nieuws erdoor bepaald.
We blikken terug op de barre winters uit de vorige eeuw. In 1929 reed men met auto’s over de Zuiderzee. De koude winters van 1947 en 1963, met hun beroemde Elfstedentochten passeren de revue.

Herinnert u zich trouwens nog die warme en droge zomer van 1976, of de zware stormen in 1972 en 1973. Overal waaiden de televisieantennes van de daken en miljoenen bomen gingen omver. De schade van die stormen is echter niet te vergelijken met wat er 1 februari 1953 gebeurde. De stormvloed die Zuidwest-Nederland toen trof, was qua menselijk leed de grootste in meer dan drie eeuwen. Het was de aanleiding om een groot Deltaplan op te zetten.


Kijken we naar Noord Brabant dan heeft het noodweer daar de laatste jaren soms ook flink huis gehouden. Vught en omgeving werden in juni 2011 door een enorme bui getroffen. Duizenden bomen gingen tegen de vlakte.
Dergelijke verwoestingen zagen we een jaar eerder in de omgeving van Neerkant. Niet ver daar vandaan werd Someren in 2016 getroffen door een enorme hagelbui. De schade aan huizen en kassen was gigantisch. En de enorme zomer van 2018 mag natuurlijk niet ontbreken. De warmte en de droogte drukten hun stempel op het dagelijks leven. Het leverde soms heel bijzondere plaatjes op.
Vanaf mijn werkplek op het KNMI in De Bilt zie ik iedere dag weer nieuwe boeiende zaken de revue passeren.


Kortom, het weer is een bron voor mooie verschijnselen en bijzondere gebeurtenissen. Jacob Kuiper gaat u daar meer oververtellen en in beeld laten zien op woensdag 28 november 2018, van 19.00 uur tot uiterlijk 21.00 uur, in het restaurant van Woonzorgcentrum Theresia - Vughterstede, Molenrijnselaan 48 in Vught. Vooraf kunt u deelnemen aan de warme maaltijd die start om 17.30 uur.

Aanmelden
U kunt zich vóór 23 november aanmelden via ABZ:  (073) 657 20 00 of info@abzvught.nl  

Kosten
De lezing inclusief een kopje koffie/thee kost €3,50. Neemt u deel aan zowel de maaltijd als de lezing inclusief de koffie/thee dan kost dit € 7,50. Deelnemen aan alleen de maaltijd kost € 5,00,-.
 
Seniorenbus   
Geen vervoer? De Seniorenbus rijdt voor (W)etenstijd.
De prijs voor leden is €0,50 en voor niet-leden €1,00 per rit. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Bel voor meer informatie de Seniorenbus: (073) 711 31 91