Stichting Vughterstede
22 September 2018

Wereld Alzheimerdag 2018

Door: R. van den Brand

Op Wereld Alzheimerdag wordt wereldwijd jaarlijks op 21 september extra aandacht besteed aan het toenemende aantal mensen met dementie en de problematiek rondom dementie. In Vught organiseerden de gemeente Vught, Vughterstede, Welzijn Vught, Vivent en de bibliotheek Vught in DePetrus een informatieve dag met lezingen en een informatiemarkt. Wethouder Heijboer hield het welkomstwoord.

Vught wil een dementievriendelijke gemeente zijn en heeft dit onderwerp hoog op de agenda staan. De gemeente, genoemde organisaties en andere organisaties zoals Ouderen Samen, houden zich hiermee bezig en werken samen. 

Peggy van der Koelen, nieuwe bestuurder van Vughterstede, is blij met deze samenwerking en hoopt dat deze nog lang blijft bestaan. Er wordt al veel georganiseerd in Vught om mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen. Vughterstede bijvoorbeeld organiseert maandelijks de bijeenkomst 'Kennis met Koffie', waarbij een gastspreker een onderwerp behandelt dat betrekking heeft op dementie. Ook ondersteunt Vughterstede mantelzorgers door middel van lotgenotengroepen. Tijdens deze bijeenkomsten ontmoeten mantelzorgers, andere betrokken, maar ook professionals elkaar, wordt informatie uitgewisseld, ervaringen gedeeld en is veel aandacht voor de vaak zware emotionele en fysieke kant van het mantelzorger zijn.

Tom Jacobs, beweegtherapeut bij Vughterstede, gaf deze middag een interactive lezing over het belang van bewegen, het belang van bewegen met dementie en het belang van samen bewegen. Met een kleine quiz peilde hij de kennis van het publiek. Omdat, zo vertelde hij, een volwassene maar zes minuten geconcentreerd kan luisteren, onderbrak hij zijn verhaal elke zes minuten en deed samen met de geïnteresseerde aanwezigen bewegingsoefeningen op of voor de stoel. 

Tinie Kardol, voormalig bestuurder van Vughterstede, hield een interactieve lezing over 'Waardig omgaan met dementie', waarbij ook het belang van het geven van 'waardige zorgverlening' aan bod kwam.

Op de informatiemarkt waren diverse organisaties aanwezig, waaronder Vughterstede en WegWijs +. Medewerkers stonden klaar om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden.
Ook de Geheugenbibliotheek, in DePetrus gevestigd, was de hele dag open.