Stichting Vughterstede
12 November 2018

Vlag in Top nieuwbouw Merpatistraat

Door: R. van den Brand

Onder het toeziend oog van de bouwvakkers, toekomstige bewoners en andere genodigden hees toekomstig bewoonster mevrouw Van Heertum, samen met Frank de Haas, projectleider bouw Vughterstede en wethouder Pennings de vlag in top om het hoogste punt van de nieuwbouw aan de Merpatistraat te vieren. Daarna werden de appartementen bezichtigd en werd de officiële handeling in het restaurant van Woonzorgcentrum Theresia met een hapje en een drankje afgesloten. 
'Mevrouw Van Heertum viel deze eer ten beurt omdat zij de oudste nieuwe bewoonster wordt, maar ook omdat zij laat zien dat je op haar leeftijd van 90 jaar nog heel kwiek kunt zijn', aldus Frank de Haas. De leeftijden van de toekomstige bewoners variëren van 65 tot 90 jaar.

Uit onderzoek onder de nieuwkomers blijkt dat zij vooral gezelligheid, gezelschap en veiligheid zoeken in hun nieuwe woonomgeving. De kapper, een restaurant, winkels en horeca op korte afstand, de nabijheid van mensen met dezelfde leeftijd en, wanneer dat nodig mocht zijn, zorg in de buurt. De Haas vertelt: 'Het accent van dit gebouw ligt op wonen, niet op zorg. Je kan er heel zelfstandig wonen: je stapt uit de lift, bijna rechtstreeks je appartement in.’
Duurzaamheid stond en staat hoog in het vaandel. Het complex wordt voorzien van duurzame technieken, zoals een warmtepomp per appartement en zonnepanelen. Bewoners koken op inductiekookplaten. De stenen van de buitengevels zijn te kwalificeren als een hardere steensoort die, in de bosrijke omgeving, minder vuil en vocht vasthoudt en langer mooi blijft.

In zijn toespraak bedankte De Haas de Raad van Toezicht voor het gestelde vertrouwen in hem om dit project te realiseren; het voormalig Bouwfonds omdat zij Vughterstede in gelegenheid heeft gesteld om de grond af te nemen; de gemeente Vught voor de soepele samenwerking; Lafour Architecten en Wijnen Architectuur, DATH Bouwkosten Bouwadvies, Houta Bouw en de werkgroep bestaande uit de toekomstige bewoners.

Wethouder Peter Pennings feliciteerde Vughterstede met het bijzondere project op een bijzondere locatie, omdat het een segment betreft met middeldure huurwoningen waarvan er in Vught heel weinig zijn. Hij bewondert de vasthoudendheid van Vughterstede en projectleider De Haas waardoor de bouw kon worden gerealiseerd. Pennings wenst de nieuwe bewoners een mooie toekomst in hun nieuwe huis:  ‘Ik hoop dat u met veel plezier op deze plek kunt wonen en wens u veel woongenot in uw nieuwe woning.’   

Vughterstede werkt samen met aannemersbedrijf Houta Bouw aan de realisatie van 36 appartementen voor senioren aan de Merpatistraat. De appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen. Elk appartement wordt voorzien van twee slaapkamers, waarvan een met een aangrenzende natte ruimte, een grote living met keuken met veel lichtinval en een apart toilet.  De appartementen zijn groter en luxer dan de huidige appartementen die Vughterstede verhuurt. Dit heeft tot gevolg dat de appartementen in de vrije sector worden aangeboden. Momenteel zijn nog enkele appartementen voor verhuur beschikbaar.

De oplevering van de appartementen is met enkele weken vertraagd. Blok A komt 1 februari 2019 ter beschikking en blok B op 1 maart 2019. Vanaf deze data kunnen de nieuwe bewoners met de stoffering starten.

Om te kunnen voorzien in de behoefte aan huisvesting voor ouderen in Vught, is Vughterstede nog steeds  op zoek naar een locatie voor nieuwe woonvoorzieningen voor ouderen.

Klik hier voor een foto-impressie.