Stichting Vughterstede
21 March 2017

De Grote Taalquiz Vughterstede. Doet u mee?

Door: Regy van den Brand

Op maandag 27 maart aanstaande wordt de Grote Taalquiz van Vughterstede gehouden in Woonzorgcentrum Theresia van 14.00 uur tot 16.15 uur. Allerlei vragen die met taal te maken hebben worden voorgelegd. Hoe schrijf je sommige woorden, herkent u typisch (oud-)Brabantse woorden, welke spreekwoorden zitten verborgen achter grappige tekeningen, welke regel ontbreekt er in een bekend liedje, zijn hier voorbeelden van. De tafel met de meest goede antwoorden wint de ‘Tel mee met Taal’ wisselbokaal. Ook kunt u bijgaande rebus oplossen en inleveren. Het wordt een gezellige, leerzame en muzikale meezingmiddag geleid door een quizmaster. Meld u aan en doe mee!

De Grote Taalquiz
Begin deze maand werd de eerste Grote Taalquiz van Vughterstede gehouden in Huize Elisabeth. Bewoners uit de wijk,  van het woonzorgcentrum en de aanleunwoningen gingen met elkaar de strijd aan. De tafel met de hoogste score sleepte de fraaie bokaal in de wacht en een persoonlijk presentje voor elk. De winnaar van de rebus ging met een pakket puzzelboekjes naar huis. Zanger Riv Moryz (Maurice de Greef) en pianist Arjen van der Mee zorgden voor de muzikale noot en zongen met de aanwezigen bekende oud-Hollandse liedjes. Zij zijn 27 maart ook weer present.

Tel mee met Taal
De quizzen vormen de aftrap van verschillende taalactiviteiten die Vughterstede organiseert in het kader van het landelijke actieprogramma ‘Tel mee met Taal’. Stichting Vughterstede is een van de vijf organisaties in Nederland die van het Ministerie van VWS subsidie heeft gekregen om ouderen te interesseren voor de veelzijdige kanten van de Nederlandse taal.

Taal is overal
In het dagelijkse leven zijn we allemaal met taal bezig. Taal is overal. We denken in taal. We praten met elkaar op straat, in huis, in winkels en bij de dokter. Ook is er overal geschreven taal te vinden, zoals in de krant, in de ondertiteling op televisie, op posters, in brieven, op de verpakking van voedingsmiddelen en de bijsluiter van medicijnen. Maar is alles wel begrijpelijk of kunnen we er geen touw aan vastknopen? Hoe vul je een formulier in? Hoe zoek je iets op in de computer?

Uw interesses
Vughterstede gaat daarom tot augustus 2018 allerlei leuke, maar tevens ook leerzame activiteiten op het gebied van taal opzetten. Deze vinden zowel in groepsverband, als individueel plaats. Om de taalactiviteiten zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij uw interesses gaan we binnenkort een groot aantal ouderen hierover vragen voorleggen. We zouden het zeer op prijs stellen als u daaraan mee zou willen doen. Meer informatie hierover volgt nog.

Aanmelden
Wij hopen dat uw interesse is gewekt en zien u graag maandag 27 maart aanstaande  bij de Grote Taalquiz in Woonzorgcentrum Theresia, Molenrijnselaan 48. De middag start om 14.00 uur en duurt tot circa 16.15 uur. De koffie/thee en een hapje en een drankje zijn gratis.

Meldt u zich uiterlijk 24 maart aan bij de receptie van Woonzorgcentrum Theresia. Telefoon: (073) 658 1199. Contactpersoon: Regy van den Brand.
Het antwoord van de rebus  met uw naam , adres en telefoonnummer graag indienen bij de receptie van Woonzorgcentrum Theresia of bij binnenkomst vóór aanvang van de middag.

Klik hier voor de rebus.